Bezinning en bemoediging

14-07-2021

Gaat God ook mee op vakantie?

Misschien denkt U wel bij u zelf, wat een gekke vraag is dat, maar….

De komende weken zullen velen van ons weer op vakantie gaan. Sommigen gaan heel  ver weg, anderen blijven liever wat dichter bij huis, ook vanwege de Covid-19.

Ik weet niet hoe het bij u gaat, maar in de tijd voorafgaande aan de vakantie zijn we, voordat we weg gaan druk met van alles en nog wat; in de weer met lijstjes waar alles op staat wat mee moet, met de was die nog gedaan moest worden, de tuin en het huis willen we het liefst ook nog netjes achter laten, kortom druk, druk, druk.

En bij de vraag of God ook mee gaat op vakantie staan we niet zo bij stil………………maar hoeveel mensen lopen tijdens de vakantie niet een kathedraal binnen of een klein kapelletje om een kaarsje te branden? In de rust en stilte van een kapel of kerk kan er ruimte worden gemaakt voor God.

Aan een monnik, die teruggetrokken in een klooster leefde, werd eens gevraagd: 'Wat is de zin van een leven in stilte en eenzaamheid?' De monnik was juist bezig een emmer water te putten. Daarom vroeg hij zijn bezoekers dichterbij te komen. 'Kijk nu eens in de put. Wat ziet u daar?' Ze keken de diepte in maar zagen helemaal niets. Korte tijd later zei de monnik: 'Kijk nu nog eens naar beneden.' Opnieuw bogen de bezoekers zich over de rand van de put. 'Wat ziet u nu?' vroeg hij. 'Nu zien we onszelf,' was het antwoord. Daarop vervolgde de monnik: 'Toen ik zojuist water uit de put haalde was het oppervlak onrustig. Maar nu is het rustig geworden. Dat is de ervaring van de stilte: je ziet jezelf. En als je in jezelf tot rust gekomen bent, zie je niet alleen de hele wereld met heel andere ogen, maar ook God.'