Bezinning en bemoediging

21-12-2020

Geen plaats in de herberg…

Op Kerstavond zitten de kerken vol. Ieder jaar lezen we het bekende kerstevangelie waarin we horen dat Jozef en Maria zich moeten laten inschrijven in Bethlehem. Een lange vermoeide reis. Daarbij is Maria hoogzwanger. Aangekomen in Bethlehem kunnen ze geen plek vinden om te verblijven. Er was voor geen hen geen plaats in de herberg. Hun kindje wordt geboren in een stal en gewikkeld in doeken. Herders komen op bezoek. Het is een oerverhaal dat raakt omdat het over geborgenheid gaat, over nieuw leven, ook over de hardheid van het bestaan, maar niet zonder uitzicht want de geboorte kondigt nieuwe toekomst aan.

Op kerstavond zal het kerstevangelie weer klinken … in een lege kerk … Voor het eerst sinds mensenheugenis zal er voor de parochianen en andere belangstellenden geen plaats zijn in de herberg. Zelfs in de oorlog bleef de kerken open. Het Corona-virus houdt ons nog altijd stevig in zijn greep. Onze kerken blijven gesloten met Kerstmis. Natuurlijk gaan we volop online vieren, maar het is toch heel vreemd: een lege kerk met Kerstmis.

Hoewel de besmettingen de laatste dagen sterk oplopen en alle voorzichtigheid geboden is, gloort er ook aan de horizon. We mogen langzamerhand verwachtingsvol uitkijken dat we ergens in de loop van 2021 door de vaccins naar het moment waarop restaurants, concertzalen, cafés, kerken enz. weer gewoon open zijn. Hoop op gewoon elkaar weer een hand geven, een-twee-drie zoenen bij een begroeting, een knuffel… Nu nog in lock-down, nu het nog met elkaar uithouden, voorzichtig blijven, afstand houden. Kijk dan af en toe maar even in de stal en zie het Kindje Jezus liggen in doeken gewikkeld. Kind voor ons geboren, toekomst, geluk en vrede voor mensen. Steeds opnieuw een teken van hoop. Zeker dit jaar!

Zalig Kerstmis

Diaken Marc Brinkhuis

p.s. 1 De vieringen zijn te volgen via het Youtube-kanaal RK-Overijssel zuid west

p.s. 2 we zullen de kerk wel in kerststemming brengen. Ook met de kerstdagen is hij geregeld geopend. Loop gerust binnen om de kerststal te bewonderen