Vrouwen en vervolging
Vervolging van christenvrouwen verschilt van die van mannen. Er zijn verschillende vormen, die zich vaak ook buiten het zicht afspelen. Gedwongen huwelijk is zo’n vorm, die overal ter wereld wordt toegepast om de eer van de familie te redden. Zo wordt voorkomen dat vrouwen hun nieuwe geloof voortzetten en het geloof van de familie verlaten. Als ze zich hiertegen verzetten levert dat strijd en huisarrest op. Het is dan meestal onmogelijk om andere gelovigen te ontmoeten en het geloof met de kinderen te delen.
Ook seksueel geweld wordt als wapen ingezet, bijvoorbeeld tijdens aanvallen van militante groepen. Jonge vrouwen worden ontvoerd en gebruikt voor seksuele slavernij, velen keren nooit terug. Dit heeft een verwoestend effect op degene die meegenomen is en ook op de gemeenschap waar zij uit komen. Als ze zwanger zijn geraakt en weer vrijkomen krijgen ze te maken met stigmatisering vanuit hun eigen gemeenschap.
In veel landen worden christelijke vrouwen als tweederangsburgers gezien. Huiselijk geweld komt voor als vrouwen christen zijn geworden. Ze worden vaak opgesloten en geestelijk onder druk gezet. Deze vorm van intimidatie, bedreiging en isolement laat diepe sporen na. Is een vrouw ongehuwd dan kan ze opgesloten worden zonder contact met familie. Als ze getrouwd is, kan ze uit huis gezet worden en haar kinderen kwijt zijn. Ook fysiek geweld als verminking en mishandeling door familie wordt gebruikt om ze terug te brengen tot het geloof van het gezin en de familie.
- Bid dat vervolgde christenvrouwen en -meisjes zullen beseffen dat ze waardevol zijn in Gods ogen, en dat ze in hun kwetsbaarheid veel veerkracht mogen ontvangen.
- Dank en bid God dat ze voorbeelden van doorzettingsvermogen en moed (zijn en) mogen zijn in hun geloof, opoffering en hoop, te midden van tegenspoed.
Bron: Open Doors
Marcel Ticheler,
Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn