Myanmar, aardbeving en burgeroorlog
Het dodental als gevolg van de aardbeving zal waarschijnlijk de 5000 overstijgen. Veel landen en internationale organisaties bieden actief hulp, de nood is echter hoog en hulp zal voor veel mensen te weinig of te laat zijn. Ondanks de crisis blijft het leger aanvallen uitvoeren op getroffen gebieden. De oppositie had een staakt-het-vuren voorgesteld maar dat is verworpen door het leger. Er zijn berichten over politie en regeringsgezinde groepen die met geweld hulpgoederen in beslag nemen.
Sinds de militaire staatsgreep in 2021 verkeert het land in een burgeroorlog. Het geweld heeft ook een verwoestende impact op de christelijke minderheid. De huidige mate van christenvervolging valt in de categorie ‘extreem’. Een oplossing voor het conflict lijkt ver weg. Sommige christelijk-etnische groepen verzetten zich tegen het militaire regime. Als reactie daarop valt het leger stelselmatig christelijke doelen aan, terwijl boeddhistische kloosters grotendeels ongemoeid blijven.
Christelijke dorpen en vluchtelingenkampen worden aangevallen, hulpverleners en kerkleiders gedood. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen en zeker 250.000 christenen verblijven in vluchtelingenkampen, de meesten al jaren. Er is hier een groot voedseltekort en de humanitaire toegang is geblokkeerd. Vooral christenen met een boeddhistische of islamitische achtergrond hebben het moeilijk. Regelmatig krijgen ze te maken met geweld uit de gemeenschap.
-Bid voor wijsheid voor kerkleiders, om hun getroffen gemeenteleden te kunnen ondersteunen.
-Bid voor de mensen die getroffen zijn door de aardbeving, dat ze troost, kracht en hulp vinden. Voor de militaire autoriteiten, dat ze de hulpverlening steunen in plaats van tegenwerken.
-Bid om bescherming van de christenen, dat ze ondanks vervolging standvastig de liefde van Christus blijven uitdragen.
Bron: Open Doors
Marcel Ticheler,
Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn