Syrië, onzekere tijden
Syrië is jaren verwikkeld geweest in een verwoestende burgeroorlog. De situatie van het land verslechterde door verschillende islamitische groeperingen. Kerkleiders werden lastiggevallen en ontvoerd, christelijke gemeenschappen aangevallen en kerken veranderd in islamitische centra. Onder president Assad genoten christenen relatief veel vrijheid. Jihadistische strijders vestigden in 2014 een Islamitische Staat en maakten jacht op christenen.
Kerken werden in brand gestoken, christenen mishandeld en gedood. Talloze mensen sloegen op de vlucht voor de gruwelijkheden. Het aantal christenen is de afgelopen jaren met twee derde gedaald, velen vluchtten het land uit. IS werd in 2019 door Syrische strijdkrachten teruggedreven. In 2023 richtte een hevige aardbeving veel schade aan. Het land verkeert sinds die tijd in een staat van wederopbouw.
Intussen maakt Syrië opnieuw ongekende veranderingen door sinds Assad het land is ontvlucht. De vrees voor een compleet machtsvacuüm en een mogelijke opleving van geweld door de verschillende strijdende partijen is toegenomen. Sommige Syriërs zijn dolblij met de val van Assad. Anderen, waaronder veel christenen, zijn voorzichtiger en zetten zich schrap voor een onzekere toekomst. Christelijke leiders geven echter aan zich te blijven inzetten voor hun gemeenschap.
- Bid dringend voor vrede in Syrië, dat de cyclus van geweld stopt. Dat Gods gerechtigheid en genade zullen zegevieren.
- Bid voor verzoening tussen de leiders van alle verschillende groepen en voor de bescherming van onschuldige burgers.
- Bid voor hernieuwde energie en motivatie voor kerkleiders en kerkleden, dat zij zich blijven inzetten voor hun roeping om de kerk, als baken van hoop, en hun samenleving te dienen.
Bron: Open Doors
Marcel Ticheler,
Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn