Innovatief pastoraat

St. Antonius van Padua - Nijverdal

Innovatief pastoraat

Innovatief Pastoraat

Samen op weg naar Lourdes . . . 

Sinds 1883 organiseert men bedevaarten naar Lourdes.  De laatste jaren gaan we met de stichting Bedevaartgroep Salland – Twente. 
Bert Elferink gaat mee als bus-/hotelleider. En deze bedevaarten worden mede georganiseerd vanuit Nijverdal en Hellendoorn.
Men gaat in mei  - juni en ook in oktober.

We gaan met een zogenaamde Zorgbus. Deze bus is een luxe  touringcar en van alle gemakken voorzien en ook geschikt om zittend in een rolstoel de reis te maken.

Er is o.a. een rolstoellift aanwezig. De heenreis en de terugreis doen we in twee dagen met overnachting in het klooster te Lisieux op de heenweg en op de terugweg overnachten we in het klooster te Never.

Meer informatie en opgave kan bij Minie Jannink, 0548 616 321

En ook bij Bert Elferink 06 237 703 41 ejm.elferink@gmail.com

 Hopelijk tot ziens op weg naar en in Lourdes.

 _______________________________________________________________________________________

Bedevaart naar Banneux
Ieder jaar, in mei en augustus gaan we  vijf dagen op bedevaart naar Banneux.
Banneux, de bedevaartplaats in de Belgische Ardennen. Het is de plaats waar Maria in 1933 is verschenen aan Mariette Beco.  
We gaan vijf dagen, met een arts, verpleegkundigen en brancardiers en vele vrijwilligers in ons midden, om het u zo aangenaam mogelijk te maken. U hebt niets te sjouwen met uw koffer. Als u dat wenst wordt u geholpen bij het in- en uitstappen, met het eten en drinken en met het naar bed gaan. In Banneux zijn er voldoende rolstoelen en rollators aanwezig. U stapt in uw eigen regio in de bus. Alles wordt voor u geregeld, ja, als u dat wenst gaat er iemand met u mee om een kaarsje op te steken of voor het kopen van een souvenirtje.
In die vijf dagen volgen we een compleet pelgrimsprogramma. Elke dag een Eucharistieviering. Maar ook het bidden van een Kruisweg, de viering met handoplegging en samen naar de Bron gaan, de weg die Maria wees aan Mariette Beco en samen hulde brengen tijdens de lichtprocessie. We gaan met eigen priesters, zodat alle vieringen in het Nederlands zullen verlopen. Wordt het u even te veel, dan doet u gewoon even niet mee. Er is voldoende tijd voor ontspanning.

Meer informatie:  secretariaat@antoniusvanpaduanijverdal.nl

 ________________________________
Activiteitencommissie 
De activiteitencommissie verzorgt na bepaalde vieringen koffie en thee met iets erbij. We helpen tijdens de inzameling in de kerk voor de voedselbank.  Indien nodig en in overleg, helpen we andere werkgroepen met hun activiteiten. contactpersoon: secretariaat St Antonius van Padua
secretariaat@antoniusvanpaduanijverdal.nl
 _______________________________________________________________________________________

Vastenactie . . .

Project ‘LAWIG’ voor inheemse studenten in Lumad op Mindanao, Filippijnen.

De paters van het Carmelcollege San Francisco in Lumad op de Filippijnen hebben ons opnieuw benaderd met het verzoek tot ondersteuning voor de bouw van o.a. een slaapzaal voor scholieren. Deze jongens en meisjes komen uit de omgeving van Lumad; hun ouders kunnen geen schoolgeld of onderdak betalen. De paters willen hen deze kans bieden om, met een beurs, een goede opleiding te volgen voor een betere toekomst in de maatschappij.

De eerste lokalen bij het klooster (uit 1963) zijn al in 1997 bijgebouwd, met ondersteuning van het JMMF; onder supervisie van Riet en Stephan Mulder. Zij wilden het goede werk van broeder Jan Mulder voortzetten, die hier van 1972 tot 1989 gewerkt heeft. Jaarlijks heeft het JMMF de projecten voor uitbreiding en onderhoud van gebouwen financieel gesteund. Vorig jaar bij de viering van het 25-jarig lustrum, heeft het JMMF zich teruggetrokken uit de organisatie. Nu heeft de Locatieraad deze organisatie overgenomen en contacten gelegd met de paters in de Filippijnen om projecten te voort te laten gaan en te helpen bekostigen. 

De paters streven er naar om de oud-studenten, die de taal van de inheemse bevolking spreken, te behouden, zodat zij hun kennis kunnen doorgeven aan de volgende studenten.

Er leven ruim 100.000 mensen in dat gebied, zij wonen in  ca. 110 dorpen met  een veelal een eigen dialect. Op dit moment zijn er al 15-20 leerkrachten die lesgeven aan de inheemse bevolking op de basisschool en in het voorgezet onderwijs. Daarna kunnen zij hun kennis weer overdragen op hun eigen bevolking. Er komen steeds meer aanmeldingen van scholieren uit deze dorpen die mee willen doen, om zo een grotere kans te krijgen op een betere toekomst.

Om hen deze gelegenheid te bieden, zal er eerst een klaslokaal en slaapzaal gebouwd moeten worden. Deze basis- en vervolgschool staat onder leiding van de paters Karmelieten, in samenwerking met de lokale bevolking.

Het plan is om een houten gebouw te plaatsen bij het klooster, met ruimte voor 20 scholieren in 4 slaapzalen, met een klaslokaal en een zitkamer met keuken. De totale kosten worden begroot op ca. € 40.000

Onze Locatieraad ondersteunt deze actie van harte, en vraagt u via de Vastenactie deel te nemen aan dit mooie project.










 _______________________________________________________________________________________


Producteninzameling voor de Voedselbank

In verschillende kerken wordt in de gemeente Hellendoorn regelmatig een producteninzameling gehouden. In onze kerk is dat één keer per maand voorafgaand aan een viering. We willen aan de parochianen vragen op die dag iets passends mee te nemen, in de vorm van voedsel voor de Voedselbank. Het voedsel kan bij de ingang van de kerk afgegeven worden aan helpers van de voedselbank. We denken daarbij vooral aan producten waarmee we onze voorraad ‘langer houdbaar’ op kunnen bouwen : - rijst - groenten in blik of pot - olijfolie/zonnebloemolie - vruchten in blik of pot - suiker, zout - brinta, ontbijtgranen - macaroni - tomatenpuree - beschuit - vruchtensap, siroop - jam - soep (droog of blik) - thee, koffie - biscuits Ondanks de gevolgen van de economische crisis hebben we nog steeds overvloed in ons land. Tegelijkertijd zien we dat er steeds meer burgers in onze gemeente onder een bestaansminimum moeten leven. Door gezond, bruikbaar voedsel uit de overschotten van productie in te zetten dragen we een steentje bij om dat probleem te verlichten. We voorkomen daarmee tevens onnodige voedselverspilling en extra milieubelasting.

Voedselbank Hellendoorn wil mede met uw hulp gezond en bruikbaar voedsel beschikbaar stellen om hun probleem te verlichten.

Meer informatie:

Stichting Voedselbank Hellendoorn
Postadres: Kruidenlaan 29 7443 GN Nijverdal
tel. 06 286 056 12
IBAN NL80 RABO 0141 5221 00

left cloud