Bezinning en bemoediging

22-02-2021

Vastentijd: bewuster leven en geloven

We zijn de Veertigdagentijd of Vastentijd begonnen. Veertig dagen ter voorbereiding op het Paasfeest. Vroeger was het een periode van nadrukkelijk minder en anders eten. Ook viel de traditionele voorjaarsschoonmaak in deze tijd. Tijd van schoonmaak en opruimen van buiten en van binnen. Het gaat dan niet alleen over het huis, maar ook over onszelf. Nog altijd maken de boeren in het voorjaar het land weer klaar zodat er gezaaid kan worden. Doen we dat ook niet met onze tuinen en tuintjes? Kan deze Veertigdagentijd voor ons nog steeds van belang zijn? Hebben wij mensen geen behoefte aan ritme in ons leven? Niet iedere dag kan het immers feest zijn, want dan geniet je uiteindelijk niet meer van het feest. Het is goed om soms een pas op de plaats te maken. Tijd voor bezinning, voor een soort innerlijke grote schoonmaak.

Vanouds sprak het echte vasten tot de verbeelding: minder eten en drinken en op sommige dagen helemaal afzien van vlees en alcohol. Het snoeptrommeltje dat alleen op zondag even open mocht.  Bewuster eten en drinken, meer tijd nemen voor beweging, is nog altijd van groot belang. Een ruime maand ieder jaar daar echt bij stil te staan, kan ons helpen gezond te blijven. Maar ook de geest of de ziel heeft wel eens wat extra aandacht nodig. Af en toe de stilte opzoeken. Misschien toch eens een tijdje wat minder sociale media en televisie. Je kunt ook eens een boek lezen of bewust luisteren naar muziek.

Met Aswoensdag hoorden wij Jezus in het evangelietekst ons oproepen om in goede verhouding te komen tot onszelf. Tegenwoordig noemen we dat in balans komen. Jezus roept op om in goede verhouding te komen tot andere mensen door ze extra aandacht te geven, in het bijzonder aan mensen die het moeilijk hebben. Daarnaast om ook met jezelf in het reine te komen door te vasten en ten derde door meer aandacht te hebben voor God en tijd te maken voor gebed.

Veertig dagen de tijd nemen om bewuster te leven: aandacht schenken aan je eet- en leefpatroon, aandacht schenken aan je medemens, aandacht schenken aan je ziel. Wedden dat het zijn uitwerking heeft voor een jaar lang! Maar allereerst een goede opgang naar Pasen!

Diaken Marc Brinkhuis